luni, 8 ianuarie 2018

Cum alegi un cameraman pentru nunta ta

Bănică Decebal - filmări nunti Constanta
Fotografia: Radu Adrian
Bună, Miresică și Ginerică! 

   Acest articol este menit să vă ajute să obțineți ceea ce vi se potrivește pe segmentul de videografie de nuntă, poate și fotografie de nuntă. 
Fără pretenția de a avea dreptate, cred că puteți extrapola și către alte domenii de interes în vederea organizării cu succes nunții voastre.
Am văzut foarte multe cereri pe diverse canale de facebook, cum ar fi Miresici constănțene, cereri de genul ”Buna! Imi puteti recomanda un fotograf bun? Si video am nevoie. Nu ma pot decide...desi nunta este in octombrie. Merci ” Ei bine, informațiile oferite de întrebare, sunt foarte puține, pentru a se face o triere din start a prestatorilor care vor subscrie cererii acestei miresici.
Înainte să începeți să căutați fotograf și cameraman de nuntă, pe rețeaua de socializare facebook, vă rog citiți rândurile următoare:

        1. Pe ce dată este nunta?
  2. Aveți un buget estimat pentru serviciul solicitat? Între ce sume să fie costul serviciilor?
   3. În ce localitate se desfășoară nunta?

Opțional, pentru a fi mai specifici, puteți adăuga:
       4. Doriți unul sau doi fotografi/cameramani care să surprindă momentele de la nuntă?
             5. Doriți album foto? Da/Nu
    6. Doriți clip introductiv de nuntă, gen Best moments?
    7. Doriți ședință foto (și video) înainte sau după nuntă? Da/Nu De care?
    8. Vreți să faceți ședință foto (și video) în alte locații decât Constanța? Unde?

Pentru că, a argumenta este o dovadă de politețe, iată de ce vă rog să includeți aceste detalii în solicitările grupurilor gen Miresici de pe Facebook:
  1. Pe ce dată este nunta?
Este foarte important, pentru că mulți dintre cei care furnizează servicii de imagine, posibil să fie ocupați sau neinteresați să (mai) aplice.
              2 Aveți un buget estimat pentru serviciul solicitat? Între ce sume să fie costul serviciilor?
Ei bine, aici fiecare dintre prestatorii de imagine, țintește un anumit segment de piață. 
Așa cum există Rolls-Royce, există și Mercedes, cât și Dacia. Fără nicio supărare, îmi place Mercedes, dar dacă nu am acum bani pentru această marcă, aleg o Dacie cu care îmi fac treaba!
La fel, prestatorii pentru serviciile de imagine a nunții tale, fotografi, cameramani și aici, permiteți-mi să adaug și pe cei care se ocupă de aranjamentele florale, de vestimentație, de muzică, de local, se adresează unei anumite categorii de clienți.
În ceea ce mă privește, pe partea de videografie, investesc pe lângă mult timp, (auto)educație, și mulți bani în echipamente. Am un echipament de rezervă. Nu includ aici tot ceea ce îmi este necesar pentru a fi prezent în mod decent la nunta pentru care sunt contractat...
               3. În ce localitate se desfășoară nunta?
Este bine de știut pentru că unii nu doresc să se deplaseze. 
Ori se poate să fie vorba de cheltuieli suplimentare cu deplasarea și să vă doriți prestatori din zona voastră proximă.
Pentru deplasările lungi, este imperios necesară cazarea. Egal alte cheltuieli. Rezultatul este că aveți oameni odihniți, ceea ce este foarte important.
Deplasarea se merită, dacă este ceea ce vă doriți. 

Ca idee, procesul de selecție, îl văd așa:
  a)      Vedeți amândoi măcar câteva portofolii foto și video. Puteți începe cu recomandările primite sau cei pe care îi cunoașteți deja.
  b)      Faceți-vă o listă cu cei pe care îi placeți. Vedeți dacă stilul celor pe care i-ați urmărit vă reprezintă.
  c)       Trimiteți la fiecare din listă, câte o cerere de ofertă.
  d)      Analizați răspunsurile primite.
  e)      Faceți o triere în funcție de ceea ce este important pentru voi: stil, comunicare, preț. Aici, vă veți da seama mai exact spre ce tindeți și ce vă doriți, dar și permiteți ca serviciu.
  f)       Răspundeți prestatorului/prestatorilor care se încadrează în urma deciziilor voastre de la punctul e) și stabiliți o întâlnire (cu fiecare). Aici vedeți cum se prezintă, ce experiență are, dacă are studio sau nu, lucrează legal sau nu...Foarte importantă este comunicarea cu el/ei. Rezonați? Sunt flexibili? Vă oferă ceea ce vă doriți? Fotograful colaborează bine cu videograful? (valabilă și reciproca) Veți face un contract pentru prestări servicii? Citiți contractul și puneți întrebări. Ele vă vor ajuta să vă decideți fără să aveți remușcări ulterioare.
  g)      Încheiați contractul cu prestatorul ales după ce v-ați hotărât asupra celui cu care veți colabora.
      Procedând în acest fel, vă creșteți șansele de a alege corect prestatorii de imagine pentru nunta voastră. În acord cu felul vostru de a fi și de a vedea/face lucrurile. Fiecare pereche de miri este unică. Sunt convins că și tu cea/cel care citește aceste rânduri.
      Nunta, o faceți o singură dată. 
Momentele, pot fi surprinse, o singură dată de cel/cei pe care vi-i alegeți.
Cu asta rămâneți. 
Și cu voi amândoi, care veți avea la CE să vă uitați cu plăcere. Sau să dați ”Play” în cazul în care apelați la serviciile mele de filmare de nuntă.
      Îți sunt recunoscător dacă ai citit până aici. Înseamnă că ești o persoană interesată să adaugi valoare imaginii nunții tale. Dacă știi pe cineva căruia crezi că-i vor fi necesare aceste informații, te rog să i le împărtășești. 
      Mulțumesc!
      Vă doresc succes și o nuntă frumoasă! :)

Voi reveni curând cu argumentele pentru opțiuni.

Decebal 
  ::d:b::
 


2 comentarii:

 1. Incercati pe site sa faceti un formular pe care un potential client sa il completeze care sa acopere intrebarile vitale. Acest furmular il postati pe facebook. Intr-un mod mai mult sau mai putin automat, puteti chiar da un cost estimativ.

  E mai usor si pentru voi, fotofrafii si pentru clienti.
  Imaginati-va configuratorul auto la achizitia unei masini, care genereaza pretul estimativ.

  RăspundețiȘtergere
 2. Îți mulțumesc mult, Marius pentru sugestie!
  Trebuie sa recunosc că m-am gândit la asta de ceva vreme și e necesar să implementez :)
  Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere