sâmbătă, 13 iulie 2013

Sistem PC pentru procesare video




Am văzut că puțini sunt cei (mai ales din România) care au postat sau publicat un material care să ajute la configurarea unui sistem performant pentru editare video.

De-a lungul celor 10 ani de când mă preocupă procesarea video și de 7 ani de când sunt implicat efectiv în crearea de conținut audiovizual pentru bneneficiarii mei de  servicii video, m-am izbit de necesitatea construirii unui sistem performant care să proceseze materialele video.

Așadar, am construit pe rând sistem pentru procesarea divx-ului, la modă într-o vreme, pentru procesarea materialelor DV25 (.avi) și de 3 ani, pentru materialele AVCHD și MOV. După cum se știe, acestea sunt niște materiale AV (audio-video) la care compresia este foarte ridicată și presupune capacitate mare de procesare, mai ales dacă ne dorim să facem editare nativă (adică fără transcodare din AVCHD într-un format mai ușor de ”digerat” pentru PC).

Ideal, ar fi să folosim video și audio RAW (sau cât mai puțin comprimat), dar pentru necesitățile noastre, ale celor ce lucrează în domeniul NBC (nunți-botezuri-cumetrii), costurile pentru manipularea acestor materiale, sunt prea mari. Acest gen de costuri se pot acoperi dacă se lucrează film pentru producție publicitară, videoclipuri muzicale, cinematografie...

OK, acestea fiind zise, pot spune că am ”bătut” net-ul în lung și-n lat, pentru a găsi cea mai avantajoasă configurație posibilă, cu un raport calitate preț bun. De asemenea, am atașat link-urile de unde m-am inspirat, astfel încât să economisiți timp dar să beneficiați și voi de cunoștiințele împărtășite de respectivii autori.

Sistemul de cea mai bună calitate, corect configurat, fără incompatibilități și raportându-ne la un preț acceptabil, este format din:

Procesor Intel Core i7-3930K BOX

Placa de baza Intel DX79SR, Socket 2011, Chipset X79 Express, 3x PCI-E 3.0x16, 4x USB 3.0, 4x SATA 3, ATX

SSD Intel Seria 335 2.5 SATA3 180GB 25nm MLC

Memorie Crucial DDR3 32GB (4 x 8GB) 1600Mhz CL8 [Ballistix Tactical LP]

Placa video MSI GeForce GTX 650 Ti Boost 2048MB GDDR5 [Twin Frozr III]

sau mai bine pentru ”câțiva dolari în plus”,

Racire cu apa Corsair Hydro H110 Extreme Performance

sau pentru bugetul redus cu performanțe medii:

Cooler CoolerMaster Hyper 212 EVO

Sursa Super Flower Golden Green SF-800P14XE 800W

printr-o conjunctură, eu am

Sursa CoolerMaster Silent Pro M700 care este ok...

Carcasa CoolerMaster HAF 932 Advanced

HDD Western Digital Caviar Black 1000GB 7200rpm SATA 3 64MB 3 bucăți

Unitate optica ASUS Blu-ray Writer BW-12B1LT, SATA, LightScribe, Retail(CyberLink BD Suite + PowerDVD 9)

Procesorul trebuie să fie unul puternic, iar acesta este recomandat pentru procesare video de către mai mulți videografi. Există o recomandare cu AMD și pentru sistem cu buget redus, de care voi vorbi mai încolo. I7 3930 este un procesor cu 6 nucleee și suportă 12 fire de execuție. Pentru a prelucra materialele video, este IMPERIOS NECESAR un procesor foarte bun.

Variante Intel performanță medie-înaltă:

Procesor Intel Core i7-4770K, LGA1150, 4 nuclee, Frecventa 3.5 GHz, Turbo3.9 GHz, Cache L3 8MB, Intel HD 4600, Box [Haswell]

AMD buget redus cu performanțe medii:

Procesor AMD FX-6350, AM3+, 6 nuclee, Frecventa 3.9 Ghz, Turbo 4.2 Ghz,Cache L3 8MB, TDP 125W

Placa de bază este o componentă care pentru necesitățile noastre, ar trebui să fie de top. Nu este nevoie de compromisuri atunci când ai un deadline de respectat, lucrări multe la care trebuie să suporte un flux de lucru constant și fără ”sughițuri”.  Eu am preferat pentru vechile mele sisteme plăci de la DFI (blood iron) - excepțional de stabilă și Gigabyte. Am recomandat de curând un sistem bazat pe arhitectură 2011 pentru Cristian Martinetz, la care am pus placa de bază Placa de baza ASUS P9X79 Pro  Ei bine, Cristi mi-a spus de 2 probleme întâlnite la această placă de bază: instabilitate în funcționarea porturilor USB 3.0 și incoerența controller-ului PWM - cel care controlează ventilatoarele procesorului. Sistemul nu pornește dacă setezi viteza minimă a coolerelor de la Thermalright Silver Arrow SB-E SE Black la mai jos de 600 rpm... Deși este o placă recomandată de cei de la care m-am inspirat, pentru Costin Dincă de la Click Art, am recomandat placa de la Intel DX79SR. Când am construit sistemul cu Costin, am fost foarte plăcut impresionat de această placă, dar și de cât de simplu și intuitiv se poate configura BIOS-ul acesteia. Plus o serie de facilități cum ar fi WI-Fi integrat, 2 plăci de rețea integrate. Până la momentul de față, Costin mi-a spus că sistemul acesta pe care lucrează este stabil și este foarte mulțumit de el. Drept urmare, îl recomand cu toată inima.

Variante Intel performanță medie-înaltă:

Placa de baza Gigabyte GA-Z87X-OC, Socket 1150, Chipset Z87, ATX, Haswell

 Placa de baza Asrock Z87 Extreme6, Socket 1150, Chipset Z87, ATX, Panou frontal USB 3.0, Haswell

AMD buget redus cu performanțe medii:

Placa de baza Gigabyte GA-990FXA-UD5

SSd-ul -  l-am ales cât pentru a instala sistemul de operare și programul de editare video, plus câteva progrămele de mentenanță al OS-ului. Atât. Pentru necesar de spațiu mai mare, se poate opta pentru SSD de 240 GB. Ceea ce îl face dorit pe SSD, este viteza mare de lansare a sistemului de operare și a programelor cu care lucrez.

Memoria RAM a sistemului trebuie să fie tactată la minim 1600 MHZ. Dar nu asta este cel mai imortant:) Aici, cu cât este mai mare, cu-atât este mai bine. Un avantaj imens oferit de arhitectura pe 2011, este că poate gestiona capacități de memorie și mai mari de 64 de GB (cât suportă momentan această placă de bază). Deci, în viitor, există posibilitatea de a mări capacitatea la 64 de Gb, lucu de dorit la sistemele de editare video/grafică. Memoriile alese de mine sunt un real deal pentru cei ce vor și overclock, dar și răcire pe aer, datorită profilului mic LP (Low Profile).

Placa video trebuie să fie de la NVIDIA, deoarece majoritatea programelor de editare video, suportă procesarea CUDA pe care o oferă placa. Nu intru în detalii despre CUDA, ceea ce este important de știut este că orice placă video pe care o alegeți, trebuie să întrunească următoarele:

să fie cu minim 1 GB de RAM - o mare capacitate a memoriei RAM, înseamnă o gestionare a datelor mult mai bună în momentul în care lucrați diferite corecții de culoare ale imaginii.

minim DDR 5 se referă la viteze mari de răspuns ale memoriilor video.

minim 192 biți (cât mai mare magistrala, cu-atât mai bine, dar și mult mai scump. Este diferența între o stradă normală și o autostradă cu minim 3 benzi pe fiecare parte...Ei, cum e este..?)

De aceea, puteți vedea PV ca GTX 660 pe 192 de biți care se mișcă mai încet decât una de generație mai veche, dar care are o magistrală de date pe 256 de biți, de exemplu.

CUDA ajută la previzualizarea materialelor video și la randarea efectelor/corecțiilor video. ATENȚIE,  la procesul de codare (encoding) plăcile video nu au nici un rol, cum este greșit înțeles...Aici, muschii se arată la procesor și de aceea numărul de nucleee (core-uri) + frecvența la care lucrează, sunt importante, ajutând la o randare mai rapidă.

Cooler-ul este un andamblu de răcire a procesorului - o componentă ce asigură stabilitate sistemului. L-am ales pe acesta, datorită unui bun feed-back din piață și faptului că putem beneficia în siguranță de salturile în frecvență mai mari pe care le face procesorul atunci când randează.  Se potrivește perfect în carcasa cooler master, prin înlocuirea ventilatorului superior. Ventilatorul rămas, poate fi pus jos pentru a introduce aer rece în carcasă. La acest cooler, pentru a-i mări performanța + silențiozitatea, îi puteți înlocui ventilatoarele cu unele de la Noctua: Ventilator PC Noctua NF-A14 ULN,140mm, 650/800 RPM, 9.1/11.9 dBA, Ultrasilentios

Aici, este un trick: așezați ventilatoarele între carcasă și radiator. orientarea elicilor trebuie să fie astfel încât să scoată aerul din carcasă.  În acest fel, aerul încălzit de radiator va fi scos afară, iar ventilatoarele vor fi mai eficiente.

Sursa trebuie să fie de minim 650 de Watt și cu design modular. Placa video și procesorul au mare nevoie de o sursă stabilă și eficientă. Când alegeți sursa, uitați-vă la minimul necesar pentru placa video și mai adăugați 50 - 100 de Watt la specificația ei...Evitați pentru aceste sisteme, sursele ieftine.

Carcasa, este una mare, spațioasă și bine ventilată. Plus, este ”tool less”. Vine standard cu conectică variată și 4 ventilatoare silențioase (din care 3 sunt de 23 cm!). Ca aspect/design, puteți alege de pildă o carcasă albă de la Fractal Design. Albă, pentru că o să distingeți mult mai ușor cablurile în interiorul ei atunci când veți construi sistemul :).

HDD-urile trebuie să fie minim 4, după cum urmează:

 1)  C: pentru OS și programele video  (aici avem SSD-ul)

2)   I: pentru materialele de editat (I vine de la Input sau Ingest. puteți pune și S de la Sources)

3)   O: pentru exportul materialelor (O vine de la Output)

4)   M: pentru cache-ul programului de editare (M de la MediaCache)

Recomand această structură, deoarece așa se poate creea un flux de date distinct, iar fiecare HDD, va fi accesat separat pentru un anume proces. Pentru mediacahe, ar fi mai bine dacă s-ar utiliza tot un SSD sau HDD pe 10k de RPM sau structură RAID 0. Mediacahe-ul va trebui configurat din programul de editare pentru ca să fie accesat discul M.

Unitatea optică este bine să fie un BluRay burner. Eu folosesc de 2 ani modelul recomandat de burner și sunt mulțumit de el.

Componentele, le puteți procura de pe site-ul http://www.mediadot.ro/. Sunt serioși și am un feedback bun despre ei. La fel, eu însumi am comandat de la mediadot și totul a decurs normal. De asemenea, un site cu prețuri bune este și http://www.dc-shop.ro/ Din când în când, puteți beneficia de oferte excelente și de la emag.ro.

Ar fi multe de scris, dar pentru cei în căutare de soluții pentru propriul lor ”monster PC”,  sper că am oferit un bun start.

Succes și lumină bună!

Surse:

http://www.mediadot.ro/

http://www.learningdslrvideo.com/new-editing-computer-build/

http://nofilmschool.com/build-a-hackintosh/

http://www.studio1productions.com/Articles/AMD-FX6300.htm

http://www.studio1productions.com/Articles/PremiereCS5.htm

http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/crucial-ballistix-tactical-lp-sport-vlp_4.html#sect2

Mulțumiri pentru:

Mihai Tirla de la M-Pin Open Services SRL

Cristian Martinetz

Costin Dincă

Decebal Bănică

::d:b::

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu